Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1938, στο Μιλάνο ο μπάρμαν Achille Gaggia (γεννήθηκε το 1895) αποκτά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Νο 365726 για μηχανή καφέ χωρίς ατμό, προαναγγέλλοντας τη σύγχρονη εποχή του espresso. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, η σχεδίαση Gaggia χρησιμοποιεί ένα επαναστατικό μηχανισμό εμβόλου, η οποία αναγκάζει το νερό μέσα από τα κατακάθια του καφέ σε υψηλή πίεση - που διαρκεί 15 δευτερόλεπτα να παράγουν μια δόση καφέ εσπρεσο.
Η εταιρεία Gaggia ιδρύεται στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Gaggia εξάγει εμπορικές μηχανές καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και την Αφρική.
H Gaggia αρχίζει να παράγει την πρώτη μηχανή του καφέ για χρήση σε μπαρ: το κλασσικό, μοναδικό μηχανισμό εμβόλου παράγει κρέμα - ένα φυσικό στρώμα ελαίων καφέ που μοιάζουν με αφρό - στην επιφάνεια του καφέ. Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο, δίνεται ένα πιο έντονο άρωμα και γεύση. H Gaggia εγκαθιστά μηχανές της στο μπαρ γύρω από το Μιλάνο μαζί με τεράστιες πινακίδες στο παράθυρο λέγοντας caffé crema di caffe naturale (κρέμα καφέ από το φυσικό καφέ). Και η τρέλα espresso αρχίζει ...